« Seznam novinek

SHIN-KYO hostilo ve dnech 9. a 10. října víkendový seminář bojových umění aikido, karate, shaolin kempo a tai chi chuan. Na šedesát účastníků různých věkových kategorií tak vystavilo zatěžkávací zkoušce tělocvičnu klubu, která v nedávné době prošla rekonstrukcí.

Lektorem semináře byl Ondřej Musil z Jablonce nad Nisou. Jeho jméno, které je ve světě bojových umění dobře známé, přilákalo do Rychnova zájemce i z poměrně vzdálených míst, jako jsou Litoměřice nebo Železný Brod. Nikdo z nich však dlouhé cesty nelitoval. Na každé z bojových umění připadly tři tréninky, jejichž náplň byla zvolena tak, aby přinesly něco nového všem, od začátečníkům až po instruktory jednotlivých klubů. Čas určený pro tai chi byl věnován práci na zpřesnění první části tzv. Dlouhé formy Yang Cheng Fu. Tréninky shaolin kempo a karate byly společné, takže adepti těchto dvou umění měli příležitost zacvičit si s někým, kdo se věnuje odlišnému stylu, což je zkušenost k nezaplacení a každý, kdo bere své bojové umění vážně, by si jí měl projít. Konečně aikido mělo na programu jednak volné sebeobranné techniky včetně obrany proti dvěma útočníkům, jednak techniky předepsané ke zkouškám. Procvičení těch posledně jmenovaných zúročili někteří aikidisté při nedělních zkouškách, takže si z Rychnova kromě cenných poznatků odvezli také nové pásky. Kromě toho všeho je důležitou součástí podobných setkání i možnost podělit se o své tréninkové zkušenosti s ostatními. To je často nejlepším zdrojem inspirace a motivace pro další práci. 

Rychnovským víkendem ovšem letošní program nekončí. Svaz Shi Kon Budokai má do Vánoc v kalendáři ještě Zimní školu aikido – intenzivní dvoudenní seminář věnovaný čistě tomuto bojovému umění – a dále tradiční prosincový seminář tai chi a karate, který vede britský instruktor Steve Rowe.