« Seznam novinek

Členové rychnovského SHIN-KYO nezahálejí ani o letních prázdninách. Pokročilejší adepti bojových umění vyrazili na červencový mezinárodní seminář svazu Shi Kon Budokai, který se tradičně konal na Jizerce. V srpnu se pak dvacetičlenný tým vydal na týdenní klubové soustředění, jež se konalo na Jedlové v Orlických horách od 6. do 13. srpna.

Hlavním bodem programu soustředění byl samozřejmě trénink. Aikido a karate se cvičilo dvakrát denně v devadesátiminutových blocích. Lekce karate byly letos zaměřeny především technicky. Správné postavení celého těla a dráha úderu či kopu jsou nezbytné pro silnou a rychlou techniku. Sílu svých technik si všichni mohli ověřit při práci s lapami – speciálními pomůckami určenými pro tento účel. Došlo také na důkladný rozbor mistrovské kata „naifanchi“, jedné z nejdůležitějších sestav tradičního karate. Tréninky aikido zahrnovaly jak výuku povinných zkouškových technik, tak i pestrý výběr sebeobranných technik proti útokům holou rukou, nožem, mečem a tyčí. Navzdory jisté nepřízni počasí všichni zúčastnění napřeli do cvičení všechny své síly a tvrdou práci mnozí z nich na konci týdne zúročili u zkoušek na žákovské technické stupně (kyu). Díky tomu vkročí deset členů klubu do nové sezóny s páskem nové barvy. Zkoušky byly zajímavou podívanou, neboť kromě nižších stupňů zde byli i dva zájemci o 2. a 1. kyu, tedy poslední žákovské stupně před černým pásem.
Soustředění SHIN-KYO však není jen trénink. Díky deštivému počasí patřily večery spíše společenským hrám všeho druhu, když se trochu vyčasilo, došlo i na fotbal, táborák a lezení na cvičné horolezecké stěně. Asi největší ohlas sklidila jízda na terénních tříkolkách po sjezdovce.
Nyní čeká klub ještě drobná rekonstrukce a úklid tělocvičny před novou sezónou, 5. září první trénink, 12. září náborové ukázky a 14. září první trénink pro nové členy. 

(Orlický týdeník 16. 8. 2011)