« Seznam novinek

Rychnovský klub SHIN-KYO zahájil novou sportovní sezónu ve svižném tempu. Jen pět dní po veřejných ukázkách bojových umění spojených s náborem nových členů proběhl seminář aikido, karate, shaolin kung fu a tai chi chuan.

Dvoudenní akce přilákala do Rychnova na šedesát účastníků z Litoměřic, Železného Brodu, Jablonce nad Nisou i Strakonic. Roli lektora celého semináře přijal Ondřej Musil, který je ve světě bojových umění skutečnou renesanční osobností. Své kvality prokázal tím, že ve dvou dnech dovedl vést celých třináct hodin tréninků a plynule přecházet z jednoho bojového umění do druhého, aniž by tím utrpěla čistota a půvab jednotlivých stylů. Díky hlubokým znalostem a dlouholetým zkušenostem s tradiční výukou i vrcholovým sportovním tréninkem byla každá lekce vyváženou kombinací fyzického a technického cvičení a obsahovala navíc celou řadu informací, jak pro začátečníky, tak pro ty nejpokročilejší z účastníků. Cvičení bylo proloženo střípky z historie bojových umění. Řeč přišla také na etický kodex bojovníka, který je nedílnou součástí všech tradičních bojových škol. Investovat jeden víkend a třeba i poměrně dalekou cestu se tentokrát rozhodně vyplatilo.

Rychnovský seminář měl zvláštní význam pro adepty aikido. Kromě kvalitních tréninků a výměny zkušeností s kolegy z jiných oddílů mohli aikidisté složit zkoušky a vybojovat si tak právo nosit pás nové barvy. Tréninky aikido byly jako vždy pěknou podívanou. Kromě obvyklých sebeobranných technik proběhl nácvik práce s dřevěnými meči „bokkeny“. Nejprve protínaly vzduch seky vedené s chirurgickou přesností adepty nastoupenými v několika řadách. Poté došlo na nácvik obrany proti útoku mečem. Na začátku byla situace vyrovnaná, oba bojovníci byli ozbrojeni. V další fázi tréninku se obránce bránil holýma rukama. Ač to zní neuvěřitelně, pár let poctivého tréninku dovede každého k tomu, že se dokáže ubránit holou rukou proti noži, holi nebo dokonce meči.

(Orlický týdeník 23. 9. 2011)