« Seznam novinek

Ve dnech 16. a 17. června hostil litoměřický klub Isshinkan národní seminář svazu Shi Kon Budokai. Na programu byla bojová umění aikido, karate a shaolin kung fu. Všechny tréninky měl pod svou taktovkou jablonecký sensei Ondřej Musil, který je nositelem vysokých mistrovských stupňů v řadě bojových umění a má dlouholeté zkušenosti s jejich tréninkem, a to jak v tradičním, tak i sportovním pojetí.

Rychnovské SHIN-KYO vyslalo do Litoměřic desetičlennou výpravu, která zde měla sbírat nové podněty ke svému tréninku a vyzkoušet si cvičení s kolegy z ostatních oddílů. Do Litoměřic zavítali kromě domácích také bojovníci z Jablonce nad Nisou, Železného Brodu, Prahy nebo Strakonic, takže o nové zkušenosti nebyla nouze. Tři dvouhodinové tréninky aikido byly nabity elegantními technikami proti úderům, úchopům, škrcení a také útokům tyčí. Společné tréninky shaolin kung fu a karate přinesly plejádu základních technik rukou a nohou a jejich kombinací. Velká pozornost byla věnována cvičení modelových sebeobranných situací ve dvojicích. V každém tréninku došlo i na tzv. stínový boj, který se v kung fu nazývá sifat, v karate pak kata. Méně obvyklou položkou nedělního tréninku byl nácvik obrany proti útoku nožem. Všechny tréninky byly proloženy výkladem o historii a tradicích bojových umění. Na konci semináře se pak naskytla příležitost všem, kteří se chtěli ucházet o další stupeň technické vyspělosti a tedy o novou barvu svého pásu. Zkoušky na žákovské stupně proběhly v kung fu a aikido. V obou kategoriích mělo SHIN-KYO své úspěšné zástupce. Kamila Mikušová se stala novou držitelkou 3. kyu v shaolin kung fu, Martin Stejskal získal 5. kyu v aikido.

Litoměřická akce otevřela letošní seminářové léto. Ve třetím červencovém týdnu vyrazí rychnovská výprava na Jizerku na již tradiční mezinárodní seminář s lektory z Velké Británie a Dánska. O třetím srpnovém týdnu bude pro změnu Jedlová v Orlických horách dějištěm klubového soustředění SHIN-KYO. I v prázdninových měsících je tedy na co se těšit.