« Seznam novinek

Od 16. do 23. července 2016 strávila třináctičlenná výprava klubu SHIN-KYO nezapomenutelný týden na osadě Jizerka v srdci Jizerských hor. Jednalo se o 25. ročník mezinárodního semináře bojových umění a pamětníci, kteří prošli skoro všemi „Jizerkami“, tvrdili, že tato byla snad nezdařilejší.

Na programu byla dvě bojová umění, aikido a tai chi chuan. Pro aikido to byla neobyčejná událost, protože se zde poprvé v České republice a snad i poprvé na světě na celý týden sešli sensei Robert Mustard, který má své domovské dojo v kanadském Vancouveru a sensei Joe Thambu z australského Melbourne, oba nositelé 8. danu. Bylo neobyčejnou zkušeností sledovat, jak se dva učitelé naprosto odlišné tělesné konstituce shodují v základních principech bojového umění, byť každý má své pojetí a své tréninkové metody.

Tréninky tai chi chuan vedli stejně jako v předchozích letech Steve Rowe a Martin Gatter. I v případě tohoto bojového umění se jednalo o výjimečný týden. Hlavní náplní byla tzv. „Rychlá forma“ (anglicky Long boxing). Šlo se však hodně do hloubky k základním principům a jejich zapojení do cvičení, a to jak při samostatném provádění formy, tak při nácviku aplikací s partnerem.

Týdenní menu letošní Jizerky bylo opravdovou lahůdkou pro adepty, kteří to se svým bojovým uměním myslí vážně, chtějí objevovat principy fungování lidského těla a rozvíjet jeho potenciál. A dobrá zpráva na závěr. Všichni senseiové slíbili, že se do České republiky vrátí, takže se můžeme těšit na další semináře nabité informacemi. První z nich proběhne již v září v Jablonci nad Nisou a bude to víkendový seminář tai chi, který povede Steve Rowe.