« Seznam novinek

Třetí červencový týden patří tradičně mezinárodnímu semináři bojových umění na Jizerce. SHIN-KYO ani letos nechybělo. Do Jizerských hor vyrazila z Rychnova třináctičlenná výprava.

Na programu bylo dvanáct lekcí tai chi chuan a dvanáct lekcí aikido. Oba styly probíhaly pod vedením instruktorů světového formátu. Tai chi vyučovali podobně jako v mnoha předchozích letech Steve Rowe a Martin Gatter z Anglie. Pozornost byla věnována základním principům, jejich zapojení do sólo forem a testování jich zvládnutí při práci ve dvojici. Aikido vedl Robert Mustard, který na Jizerku dorazil letos podruhé z kanadského Vancouveru, nositel 8. danu se rovněž podělil o své hluboké znalosti základních principů. Účastníci tréninků obou stylů tak měli skvělou příležitost sledovat, jak se základní principy odlišně vyhlížejících bojových stylů až překvapivě scházejí. 

Seminář vyvrcholil čtvrteční show, které se zúčastnil i předseda České unie bojových umění Slavomír Svoboda. Večer natáčela Česká televize a bylo opravdu co natáčet. Proběhly ukázky aikido jednotlivých českých klubů včetně SHIN-KYO. Dále byla k vidění společná ukázka tai chi českých adeptů a předvedli se i zahraniční hosté. Ukázková část vyvrcholila prezentací aikido ve skutečně mistrovském podání. Nejprve vystoupil Ondra Musil, po kterém následovala ukázka Roberta Mustarda. Na správném galavečeru by nemělo chybět nějaké to překvapení. A skutečně nechybělo. Steve Rowe přijal z rukou předsedy České unie bojových umění 9. dan.