« Seznam novinek

V dojo rychnovského klubu SHIN-KYO proběhl ve dnech 21. a 22. září tradiční národní seminář bojových umění svazu Shi Kon Budokai ČR. Sbírat nové zkušenosti a informace pro svůj vlastní trénink i pro výuku karate, aikido, shaolin kempo a tai chi chuan sem přijelo více než čtyřicet účastníků z různých míst republiky.

Na východ Čech je všechny přivedla možnost zacvičit si pod vedením Ondřeje Musila z Klubu asijských bojových umění Jablonec nad Nisou, který je nositelem 7. danu a reprezentačním trenérem v karate, dále nositelem 6. danu v aikido, 5. danu v shaolin kempo a kromě toho i držitelem titulu tai chi sifu. Právě dlouholeté zkušenosti z celé řady bojových umění dělají z jabloneckého senseje zcela výjimečného instruktora. Díky širokému rozhledu vychází jeho výuka ze všeobecných principů, které tvoří jádro každého dobrého bojového umění, jednotlivým stylům však přitom ponechává jejich charakteristické rysy, tradiční cvičební formy i etiketu.

Na každé z bojových umění připadly o víkendu tři tréninky, které byly nejen zdrojem inspirace a informací, ale také vítanou příležitostí zacvičit si s kolegy z ostatních klubů, vyzkoušet si svoje techniky na „neznámých" cvičencích a vyměnit si navzájem zkušenosti. Závěr semináře byl korunován úspěchem tří členů SHIN-KYO, kteří úspěšně složili zkoušky na žákovské stupně technické vyspělosti v shaolin kempo. Jeden z nich se stal nositelem 5. kyu, další dva dosáhli již na 2. kyu. Ti museli u zkoušky prokázat schopnost obrany nejen proti úderům a kopů, ale také proti útokům tyčí a nožem.