« Seznam novinek

Osada Jizerka se i v letošním roce stala dějištěm mezinárodní letní školy bojových umění, která zde proběhla v týdnu od 12. do 19. července. Na semináři nechyběli ani trenéři a další členové rychnovského klubu SHIN-KYO, kterých sem dorazilo celkem třináct.

Na programu byla bojová umění aikido a tai chi chuan. Pro aikido to byla výjimečná událost, protože letos na Jizerku poprvé dorazil australský shihan Joe Thambu, který je držitelem 7. danu a žákem řady učitelů zvučných jmen, mimo jiné byl posledním adeptem, který složil zkoušky přímo u Gozo Shiody, zakladatele stylu Yoshinkan Aikido.

Tai chi vedl stejně jako v předchozích letech britský instruktor Steve Rowe. Celý týden byl věnován výuce formy v angličtině zvané „Two-Men Form“, tedy forma pro dvě osoby. Jedná se vlastně o modelový souboj, při kterém se cvičenci učí reagovat a různé útoky a situace v boji, testují si účinnost svých vlastních technik a učí se citlivosti a vnímavosti vůči soupeři. Tato málo známá a málo vyučovaná forma je jedním z klenotů bojového umění tai chi a je vynikajícím tréninkovým prostředkem pro adepty na vyšší úrovni dovedností. Semináře tai chi se zúčastnili i někteří naši trenéři karate, pro které to byla také velmi užitečná zkušenost. Nakonec sám Steve Rowe je nositelem 7. danu v karate a jeho dlouholeté zkušenosti s tímto bojovým uměním se promítají do jeho výuky tai chi chuan.

Volného času nebylo nazbyt, vždyť někteří účastníci strávili tréninkem i 7 hodin denně. Přesto se našla chvíle i na doplňkovou fyzickou přípravu, plánování nové sportovní sezóny a výměnu zkušeností s trenéry z ostatních českých klubů.